Hvis du følger en 1200 kcal kostplan som denne, får du ikke de helt store mængder mad, og det kan jo logisk nok føre til sult. Alligevel er det altså ikke meningen, at du skal gå og føle dig sulten hele tiden. Så hvis det er tilfældet, er der helt klart behov for justeringer, så du kan blive glad og mæt igen – og ikke mindst få succes med dit vægttab 🙂

 

1. Skru ned for de hurtige kulhydrater

Som du måske allerede ved, er der ikke nogle fødevarer, som er forbudte på denne 1200 kcal kostplan. Alt er tilladt, så længe det ikke overskrider de 1200 kalorier om dagen.

Når det så er sagt, så kan du alligevel komme galt afsted, hvis der ryger lidt for mange hurtige kulhydrater indenbords som f.eks. hvidt brød, hvid pasta og selvfølgelig deciderede søde sager.

De hurtige kulhydrater får nemlig dit blodsukker til at stige voldsomt – for derefter at falde med et brag – hvilket medfører, at du bliver hurtigt sulten igen og får trang til at fylde mere brændstof på hurtigst muligt. Måske endda allerede 1-2 timer efter sidste måltid.

Med sådan et svingende og ustabilt blodsukker vil du altså føle dig sulten (og sandsynligvis også træt og i dårligt humør) det meste af tiden. Det er naturligvis ikke rart, og samtidig øger det risikoen for, at du på et tidspunkt falder i og kaster dig over alskens søde sager.

Det er derfor vigtigt, at du får skruet ned for de hurtige kulhydrater. Det betyder dog ikke, at du ikke skal have kulhydrater. En kulhydrat-fattig kost kan nemlig også give problemer for mange, da det kan give en ustyrlig trang til søde sager.

Kroppen og hjernen har brug for kulhydrater – bare ikke for mange af den hurtige slags. Så spis meget gerne rugbrød, havregryn, rodfrugter, grove grøntsager osv.

 

2. Skru op for proteinindtaget

Protein mætter. Kød, fjerkræ, fisk og æg har generelt en længere transport-tid gennem fordøjelsen end f.eks. brød, pasta, frugt og grønt. Det betyder, at du vil føle dig mæt og ‘fyldt op’ i længere tid, hvis du spiser protein til hvert måltid.

Til morgenmad kan du f.eks. sørge for at spise skyr eller æg. Til frokost og aftensmad kan du sørge for at få kød, fjerkræ eller fisk. Og til dine mellemmåltider kan du spise æg eller snuppe en proteinshake.

Hvis du ikke spiser animalske fødevarer, er det ingen hindring. Bønner, linser og plante-baseret proteinpulver fungerer ligeså godt. Det vigtigste er, at du får skruet op for proteinerne, så du holder dig mæt i længere tid.

Protein har samtidig den ‘magiske’ effekt, at kroppen bruger flere kalorier på at omsætte protein end kulhydrater. Så selvom 1g protein og 1g kulhydrat begge indeholder 4 kcal, så bruger kroppen altså flere kalorier på at omsætte protein end kulhydrat, og dermed taber man sig hurtigere, hvis man får mere protein og færre kulhydrater på samme kalorieindtag.

 

3. Drik nok vand

For nogen kan tørst faktisk føles som sult. Så måske er du slet ikke sulten, men tørstig? Så sørg for at få nok at drikke – helst vand naturligvis.

På den anden side skal du heller ikke uhæmmet tvinge litervis af vand ned hver dag, som visse dameblade anbefaler. Det kan nemlig være (livs)farligt, da du dræner kroppen for livsvigtige salte, og risikerer at dø af en vandforgiftning. Ja, det findes faktisk!

Så: sluk din naturlige tørst i vand, og drik evt. et glas vand hvis du føler, at du er sulten mellem dine planlagte måltider. Måske det hjælper, hvis du i virkeligheden er tørstig og ikke sulten. Hvis det ikke hjælper, var tørst nok ikke årsagen, og så er der ingen grund til at fylde yderligere vand på.

 

4. Supplér evt. med fibertilskud

Hvis det ikke er nok at skrue ned for de hurtige kulhydrater og op for proteinerne, så kan du evt. tage et koncentreret fibertilskud som f.eks. Skinny Fibre Extreme eller Glucomannan Plus.

Begge tilskud indeholder glucomannan, der er et naturligt, vandopløseligt fiber, som er udvundet fra planterødderne på en asiatisk rodfrugt (se billedet).

Glucomannan er kendt for at ‘give fyld’ i maven og dermed øge følelsen af mæthed. Samtidig er det med til at regulere og stabilisere blodsukkeret, så risikoen for ustyrlig trang til f.eks. søde sager bliver formindsket.

Det er derfor en god ven at have ved hånden, for dem der gerne vil sikre sig, at sult og cravings ikke ødelægger alle de gode intentioner.

 

<<< Tilbage til forsiden